28 januari 2021

Beste Boekverkopers,

Het doet mij genoegen om jullie de brief te sturen van meer dan 100 schrijvers die vandaag wordt bezorgd bij minister-president Rutte. Het laat zien dat de gesloten boekhandels velen zorgen baren. Dit krachtige pleidooi heeft mij getroffen. U vindt hier de brief, en ik vraag u dringend: deel deze met zoveel mogelijk mensen uit uw netwerk, op social media, mail hem rond, print deze uit en voeg hem toe bij alle pakjes die u vandaag en de dagen hierna bezorgt.

Van zoveel kanten hoor ik dat geen retailsector zo veelvuldig in het nieuws is als de boekhandel. Dat geeft wel aan hoeveel mensen begaan zijn met jullie winkels. Het is niet genoeg, dat horen we aan jullie verhalen. Ik wil graag speciaal stilstaan bij de winkel van Maaike en Guido Neufeglise in Den Bosch. Afgelopen dinsdag werd de winkel kort en klein geslagen tijdens de rellen in de stad. Het lijkt nog zo kort geleden, vorig voorjaar, dat in Amerika boekhandels werden bekogeld en medewerkers via vluchtroutes de panden moesten verlaten. Dat kon ik toen al nauwelijks geloven, en nu horen we van meerdere ondernemers dat zij winkelpuien barricaderen.

Het is een onvoorstelbaar moeilijke tijd. En toch ga ik herhalen wat ik eerder schreef: we zullen hier met elkaar doorheen komen. Zoals de Koning het vorige week nog zei: ‘Ik hoop dat jullie elkaar hier doorheen trekken. En dat jullie zorgen voor degenen die hun winkels zullen moeten sluiten.’ En dat is wat we elke dag trachten te doen op het bureau van KBb. Vanmiddag spreek ik de nieuw gekozen ledenraad, die was eerder deze week al bijeen om in spoedberaad te overleggen over de Boekenweek. Weet u vertegenwoordigd door een brede en betrokken raad. Ik zie er naar uit om met hen het werk voort te zetten.

Ga allen voort,
Anne