Beste boekverkopers,

Boekverkopen in vreemde tijden – dat ging vanavond door mijn hoofd toen ik naar Rutte en De Jonge keek terwijl zij regel op uitzondering stapelden. Het is onvoorstelbaar teleurstellend dat het kabinet opnieuw heeft besloten om de boekhandel niet tot essentieel te verklaren. Tot vanmiddag leek het nog anders te gaan. De afgelopen dagen heeft de KBb zich intensief ingezet om te lobbyen om mogelijk te maken dat de boekhandel wél tot essentieel werd verklaard. Dat besluit heeft tot op het laatste moment op tafel gelegen. Desondanks heeft het kabinet anders besloten, en dat is opmerkelijk omdat de Tweede Kamer zich nadrukkelijk voor het belang van de boekhandel heeft uitgesproken.

Op korte termijn betekent dit dat u zich moet voorbereiden op coronachecks bij de ingang. Het enige goede punt aan deze controle is dat de mondkapjes binnen daarmee niet meer hoeven. En voor velen van u, met een gemengd bedrijf met horeca, is het op dit moment heel ingewikkeld en inspannend om aan naleving te doen.

Tegelijk leven we in een samenleving waar de besmettingen ons om de oren vliegen. De regels van vandaag kunnen binnenkort weer aangepast zijn. Alles hangt af van hoe wij met elkaar deze regelgeving naleven. Ik roep u daarom op om hier serieus mee om te gaan, en deze ten uitvoer te brengen. Ook voor uw medewerkers betekent dit dus mondkapjes. Niet af en toe, maar de hele dag. Dat is een opgave, dat realiseren wij ons. Des te meer omdat we aan het begin van dit najaar staan. Het is een zekerheid dat we de komende tijd met veranderende regels te maken krijgen. Vanuit KBb gaan we de zaken zo goed mogelijk volgen voor u, daar kunt u zeker van zijn.

Laten we voorop stellen dat we met elkaar een maatschappelijk betrokken sector zijn die met verstand omgaat met deze tijd. Houd goede moed. Gelukkig is er veel omzet teruggekomen, en laten we er alles aan doen om zoveel mogelijk te verkopen. Denkt u eraan om de het krediet van het garantiefonds aan te vragen? Dat is de beste manier om de politiek te laten zien dat onze sector steun nodig heeft en ook gebruikt.

Tot binnenkort, Anne