Blurring website

VNG pleit voor meer bevoegdheden bij mengvormen

Winkelgebieden leven op als retailzaken iets te eten of te drinken mogen aanbieden en horecazaken non-foodproducten kunnen verkopen. Dat blijkt uit een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met zogenoemde mengvormen – ook wel ‘blurring’ genoemd.

De huidige Drank- en Horecawet laat bijvoorbeeld niet toe dat u een glas wijn aanbiedt bij een lezing. Andersom mag een restaurant geen kookboeken of kruiden verkopen. Veel gemeenten worstelen er maar mee. Sinds 2013 moeten zij verplicht toezien op de naleving van de landelijk bepaalde wet, maar ze vinden de regels te streng. Bovendien vinden ze de strafmaat te hoog.

De VNG wil daarom de wet aanpassen en zo de gemeenten zelf laten beslissen of ze mengvormen toestaan of niet. Met een variant op die mengvorm is een jaar lang geëxperimenteerd in 34 gemeenten, waaronder Apeldoorn, Zutphen en Zwolle.

De opgedane ervaringen zijn positief, blijkt uit een recent gepresenteerd rapport van Berenschot. Ondernemers zeggen dat ze meer beleving aan hun zaak kunnen toevoegen en gemeenten merken dat de levendigheid in de winkelgebieden toeneemt.

De uitkomst van het onderzoek is voor de VNG reden om er nogmaals voor te pleiten om gemeenten de bevoegdheid te geven om zelf beslissingen te nemen over mengvormen.

Bron: destentor.nl