Column Anne

VJ6D0507 Foto Anne Schroën web

Beste boekverkopers,

Na wekenlang verzengende warmte, hoop ik dat u dezer dagen goede zaken doet. De afgelopen zomer bracht ik met mijn gezin (allemaal fervente lezers!) door in Noord-Italië. In onze bagage reist doorgaans een koffer boeken mee, en dat is altijd te weinig. Hongerig als we zijn, struinen we buitenlandse winkels af. Ik bezocht prachtige, fonkelende en verrassende boekhandels. De rijkste was Hoepli in Milaan, wat een paradijs: 500.000 boeken, kilometerslange planken. Saai en stoffig? Nee: actueel, fris, sprankelend, vol aandacht en smaak gepresenteerd. Ik zag niet eerder zo’n state-of-the-art aanbod design, mode en typografie. Beetje jammer dat ze om 20 uur sluiten, maar de ijsjeswinkel gaf troost. En het merkwaardigste dat ik zag was een winkeletalage in Bergamo (zie foto) met louter achterplatten (?).

En daar wil ik het graag met u over hebben. Staan wij als branche met de rug naar de actuele problematiek? Er is namelijk genoeg aan de hand in het culturele veld, en niet in de laatste plaats in boekhandelsland. Ik hoop u meer te vertellen over de btw-verhoging en alle praktische gevolgen na aanstaande Prinsjesdag op 18 september. Ook over de motie Van Veen binnenkort meer. En over de ledenraadpleging met betrekking tot de strategie van uw boekverkopersbond, de cao en natuurlijk de enquête over de Boekenbon. Kijken we die problematiek rondom de Boekenbon in de ogen? En welk belang hechten we aan de CPNB? Wereldwijd doet geen land ons dat na, zo een collectieve propagandamachine. Hebben we nood aan scholing of is het te duur en kunnen medewerkers niet gemist worden op de vloer?

Ik riep u al op bij de alv tot collectiviteit: samen staan we sterker. Laten we de pers en lobby zoeken om dat vak van boekverkoper allure en aantrekkingskracht te geven zodat we straks niet meer weten hoe te kiezen uit de enorme toestroom van jongelui. De Beste Boeken Live had een recordbezoek van 350 boekverkopers, allemaal gegrepen door dat mooie vak. En toch: ik miste er de jeugd, die er in overgrote meerderheid zou moeten zijn. Want dat is de ware toekomst van ons vak: jonge, nieuwsgierige en ambitieuze mensen. Van harte gefeliciteerd Nadine Mussert, opdat vele jonge boekverkopers je mogen volgen!

Met hartelijke groet,

Anne Schroën

Directeur

bij column anne

2019-01-05T11:47:31+00:0005-09-2018|Nieuws|