Zojuist hebben de KVB en CPNB samen een brief verzonden aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer om deze dringend op te roepen de boekhandels te openen. Hieronder leest u deze brief. U kunt de brief ook hier in pdf vorm downloaden. Wij roepen u op om deze ook naar uw netwerk en lokale politici door te sturen!
Geachte fractievoorzitter,

Op de valreep voor het debat over de gisteravond aangekondigde lock down, doen wij namens de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) een klemmend beroep op u.

De boekhandelaren hebben natuurlijk begrip voor de noodzaak tot het treffen van maatregelen om het aantal corona-besmettingen terug te dringen. Maar wij vragen daarbij wel om een consistente aanpak. Op dit moment moeten boekhandels hun deuren gesloten houden. Winkels met een afhaalpunt voor pakketten, mogen wel open blijven voor deze pakketfunctie en daarbij wellicht ook voor aanvullende verkoop. Daardoor ontstaat een ongelijke situatie. Wij pleiten er voor om boekhandels de mogelijkheid te bieden de deuren geopend te houden, voor verkoop en/of om bestelde boeken af te halen.

In landen om ons heen (o.a. in Berlijn) worden boeken gezien als essentieel voor de geest in deze zware tijden. Boeken vervullen ook een vitale functie als het gaat om meningsvorm en debat. Boekhandels moeten daarom ook worden aangemerkt als essentiële winkels.

Wij begrijpen dat u op dit moment overstelpt zult worden met verzoeken, maar toch doen wij een dringend beroep op u om mensen de mogelijkheid te geven om boeken, tijdschriften of hun krant te kopen bij hun lokale boekwinkel. Vanzelfsprekend zullen boekhandels daarbij alle geldende en aanvullende corona-maatregelen in acht nemen om dit mogelijk te maken.

Met vriendelijke groet,

Anne Schroën, directeur KBb, bestuurder KVB
Martijn David, algemeen secretaris Groep Algemene Uitgevers, bestuurder KVB
Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB