Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplicht. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder en in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Klanten die de regel niet naleven, riskeren een boete van 95 euro.

Wat betekent dit voor u?

Bij het voeren van actief deurbeleid spreekt u de klant aan en vraagt u of deze een mondkapje wil dragen in uw winkel.

Als de klant geen mondkapje draagt, kan de klant een boete opgelegd worden. Let op, u bent daar als ondernemer dus niet verantwoordelijk voor. Als ondernemer hoeft u niet te handhaven en krijgt u dus geen boete als een klant geen mondkapje draagt.

Op mijn KBb vindt u voorbeelden van posters die u bij de ingang van uw winkel kan hangen om mensen te wijzen op het dragen van een mondkapje.

Als een klant geen mondkapje wil dragen dan kan het zijn dat deze een legitieme verklaring heeft vanwege beperkingen met betrekking tot de gezondheid. Het is nog onduidelijk of de klant dan een verklaring bij zich moet dragen. Wel zal de klant het aannemelijk moeten maken bij de handhaving.

Als ondernemer hebt u de keuze of u de mondkapjesplicht in uw winkel wilt handhaven of dat u enkel de klant aanspreekt. Als u de mondkapjesplicht wilt handhaven dan kan u de klant de toegang tot uw winkel ontzeggen. U mag als beheerder van het gebouw immers uw eigen huisregels opstellen.

Voor uw personeel geldt dat zij ook een mondkapje dienen te dragen. Ook achter de schermen bij bijvoorbeeld de kassa. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. UPDATE: Zojuist is bekend geworden dat voor de uitvoering van werkzaamheden het dragen van een mondkapje ondoenlijk of onmogelijk is, dan kan een spatscherm (faceshield) overwogen worden. Werkgevers mogen er dan voor kiezen om werknemers op het werk een spatscherm te laten dragen in plaats van een mondkapje.

Belangrijk is dat personeel onderling nog steeds afstand van elkaar houdt. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. Er kan nog steeds lucht langszij stromen.

De mondkapjesplicht is vastgelegd in een ministeriële regeling, die door de ministers De Jonge (VWS), Grapperhaus (J&V) en Ollongren (BZK) naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd, tegelijk met de ministeriële regeling met de maatregelen die in de huidige noodverordening staan. De regelingen, en dus ook de mondkapplicht, gelden in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.