EU-voorstel gunstig voor boekhandelaren

EU-voorstel website

Geen verplichting verkoop e-books in Europa.

De Europese associatie van boekverkopers (EIBF) is blij met het vorige week geformuleerde voorstel van het Europese parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad (in gezamenlijk overleg opgesteld) inzake het verbod op geoblocking. Gevolg is dat webwinkels niet worden verplicht om e-books aan te bieden in de hele EU. Het voorstel bevat in feite een tijdelijke uitzonderingspositie voor e-books op het algemene verbod op ‘geoblocking’. Die positie zal, na officiële besluitvorming, gelden tot eind 2020 of het voorjaar van 2021.

Volgens de EIBF is de digitale markt nog in haar beginfase. Boekhandelaren investeren er wel in, maar als de vraag uit het buitenland laag is en de winst onzeker, is het voor boekverkopers een te groot risico om hun aanbod in heel Europa te moeten verkopen. Het zou o.a. betekenen dat ze distributie- en verrekensystemen zouden moeten opzetten. Bij de EIBF vreesde men dat veel boekhandelaren dan zouden stoppen met de verkoop via internet en dat juist grote spelers de markt zouden beheersen, met gevolgen voor de diversiteit van het aanbod en de keuzemogelijkheden voor de consument.

De ontheffing van het verbod op geoblocking treedt eind volgend jaar in werking. Daartoe zijn nog wel formele besluiten in de afzonderlijke EU-organen nodig. Vanaf dat moment treedt een termijn van twee jaar in, die wordt afgesloten met een evaluatie. De regels voor e-books die zullen gelden na 2020/2021 zullen dus afhankelijk zijn van de resultaten van deze evaluatie.

2019-01-05T11:48:20+00:0028-11-2017|Nieuws|