Maarten Asscher heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke Boekverkopersbond de J.H. Donnerprijs uitgereikt gekregen. De Boekverkopersbond kent de J.H. Donnerprijs toe aan een persoon die zich in bijzondere mate verdienstelijk heeft gemaakt voor het boekenvak.

Sinds haar vijftigjarig bestaan (in 1957) reikt de Koninklijke Boekverkopersbond de J.H. Donnerprijs uit aan een persoon die zich in bijzondere mate verdienstelijk heeft gemaakt voor het boekenvak. In eerdere jaren werd deze prestigieuze prijs, bestaande uit een penning, uitgereikt aan onder meer Geert Lubberhuizen (oprichter en uitgever van De Bezige Bij, 1977), Dick Anbeek (oud-eigenaar De Drvkkerij te Middelburg en bestuursvoorzitter KBb, 2002), Laurens van Krevelen (oud-uitgever J.M. Meulenhoff, 2007) en laatstelijk in 2012 aan oud-directeur KBb Ari Doeser. Het bestuur van de Boekverkopersbond heeft onlangs besloten om de prijs toe te kennen aan Maarten Asscher (oud-uitgever en voormalig directeur Athenaeum Boekhandel bv).

Tussen 1980 en 1998 was Maarten Asscher achtereenvolgens directieassistent,  uitgever vertaalde literatuur en directeur-uitgever van J.M. Meulenhoff bv. In samenwerking met het toenmalige Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds. spande hij zich in voor het vertalen van Nederlandse literaire schrijvers. Vanaf 1998 tot 2003 was Asscher directeur Kunsten bij het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. In 2004 begon hij als directeur van Athenaeum Boekhandel in Amsterdam, waar hij vorig jaar afscheid nam. Asscher bouwde het bedrijf uit met filialen in het Rijksmuseum en bij de Universiteit van Amsterdam. Naast het directeurschap van Athenaeum zette hij zich lang in voor het Nederlands boek in het algemeen, het literaire tijdschrift en het vrije woord middels diverse functies in tal van besturen, waaronder het bestuursvoorzitterschap van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlands Boek (CPNB). In al zijn functies heeft Asscher een belangrijke bijdrage geleverd aan de eigenzinnigheid en pluriformiteit van het boekenbedrijf. Maarten Asscher publiceert romans, verhalen, gedichten en essays.