Amsterdam, 21 januari 2021

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagochtend 21 januari een videogesprek gevoerd met een vertegenwoordiging van de boekverkopersbranche. Het gesprek stond in het teken van de gevolgen van de coronamaatregelen voor de sector, voornamelijk voor de boekenverkoop, de zelfstandige boekverkoper en de fysieke boekhandel.

In de eerste coronagolf zijn de boekhandels met inachtneming van de coronamaatregelen open gebleven. Tijdens de huidige lockdown zijn de boekhandels gesloten en is sprake van een aanzienlijke daling in de verkoop. Boekhandels hebben in korte tijd moeten overstappen op online en telefonische verkoop, verdere digitalisering van het aanbod en een eigen bezorgdienst. Daarnaast heeft de sluiting van fysieke boekhandels tot gevolg dat uitgevers en auteurs een belangrijk platform verliezen om nieuwe titels te presenteren aan het publiek. Eén op de drie boekhandels heeft bij de Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond aangegeven in de gevarenzone te komen als de coronacrisis nog lang aanhoudt. De brancheorganisatie zet zich samen met Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) in voor de boekverkopers en roept mensen op te kopen bij de lokale boekwinkel via de actie #steunjeboekhandel.

De Koning sprak met Ton Harmes (Dominicanen, Maastricht), Monique Kauffman (Dekker van de Vegt, Nijmegen), Fabian Paagman (Paagman, Den Haag / Delft / Leidschendam), en met Anne Schroën (directeur KBb) en Eveline Aendekerk (directeur Stichting CPNB) over de gevolgen van de coronapandemie. De boekverkopers vertelden Koning Willem-Alexander hoe zij zorgdragen voor hun medewerkers en hoe zij hun klantenkring tijdens de sluiting proberen te behouden met onder meer online activiteiten en persoonlijke bezorging van de bestellingen. Volgens Anne Schroën is het een hart onder de riem dat Koning Willem-Alexander persoonlijk interesse toont in de situatie van boekverkopers in deze lockdown. “De boekhandels in Nederland beleven uitzonderlijk moeilijke tijden. Hun belangrijke bijdrage aan het cultureel aanbod voor lezers staat vrijwel stil. De Koning ondersteunt met zijn oprechte belangstelling alle boekverkopers. We zijn verheugd dat de Koning hiermee het belang van de leescultuur en het rijke landschap van boekhandels onderschrijft,” aldus Anne Schroën.