Boekhandels vergroten de leefbaarheid in hun buurt. Andere winkels profiteren van de iconische en culturele status van de boekhandel. De toegevoegde waarde van het boekenvak aan de Nederlandse economie is zo’n kwart miljard, met een omzet van een half miljard. Lezers hebben een positiever zelfbeeld en zijn competentere werknemers. Lezen is goed voor de samenleving: lezers hebben minder vooroordelen en kijken meer om naar de ander. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de unieke studie ‘De impact van het boek’. In opdracht van KVB Boekwerk voerden drie bureaus de afgelopen maanden onderzoeken uit voor deze studie. ‘De impact van het boek’ is vandaag aangeboden aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, door Eelco Zuidervaart, boekverkoper en mede-directeur van Boekhandel Donner in Rotterdam.

Het onderzoek concludeert onder meer dat de boekhandel de complete ervaring van het boek biedt (en meer). Dat de boekhandel een culturele ervaring biedt. Daarnaast draagt de winkel bij aan de leefbaarheid door het beiden van ontspanning, inspiratie en creativiteit. Tot slot wordt geconcludeerd dat een boekwinkel zorgt voor extra aantrekkingskracht in een winkelgebied.

De impact van de boekhandel ligt volgens het onderzoek in de volgende punten: ‘Ik roep de lokale politiek op om, met deze resultaten in de hand, zich optimaal in te spannen om voor elke buurt, dorp en stad de boekhandel te stimuleren en te laten bloeien. Het boekenvak werkt op een weergaloze manier samen in Nederland, zeker in vergelijking met zoveel andere landen. Toch moeten we elkaar blijven uitdagen om originele en nieuwe dwarsverbanden te maken. In elke gemeente, klein en groot, zouden organisaties met een culturele missie de handen ineen moeten slaan, dat geldt in het bijzonder voor bibliotheek en boekwinkel. Al was het maar om boeken voor elke Nederlander bereikbaar te maken en te houden.’

Wilt u de samenvatting lezen of alle rapporten bekijken? Dat kan op de site van KVB Boekwerk