Op woensdag 27 maart 2019 werd in boekhandel Donner de studie ‘Impact van het Boek’ gepresenteerd aan minister Van Engelshoven van OCW. Diverse media besteedden uitgebreid aandacht aan de onderzoeken. Minister Van Engelshoven zei dat de studie haar verschillende uitgangspunten biedt waar zij mee uit de voeten kan. Maar het onderzoek biedt ook mogelijkheden voor u, als boekverkoper.

U ontvangt in de loop van volgende week alle onderzoeken inclusief een samenvatting en een visual met de belangrijkste resultaten uit de drie onderzoeken. Daarnaast voegen wij twee extra exemplaren toe van het onderzoek naar de maatschappelijke impact van de boekhandel bestemd voor de betrokken wethouders in uw gemeente. Het onderzoek concludeert immers onder meer dat

  • De boekhandel zich heeft ontwikkeld tot een sociale ontmoetingsplaats met de allure van een culturele instelling
  • De boekhandel een positieve invloed heeft op de leefbaarheid van de directe omgeving
  • Omliggende winkels profiteren van een boekhandel in de buurt

De boekhandel draagt dus niet alleen economisch bij aan een gemeenschap, maar ook nog op allerlei andere manieren.

Een resultaat dat niet mag ongelezen mag blijven door de lokale bestuurders. Voor hen zijn die twee extra exemplaren dan ook bedoeld. Directeur van de KBb Anne Schroën zei het al tijdens de presentatie:

‘Ik roep de lokale politiek op om, met deze resultaten in de hand, zich optimaal in te spannen om voor elke buurt, dorp en stad de boekhandel te stimuleren en te laten bloeien.’

Wij hopen dat -met deze onderzoeken in de hand- u stappen kan zetten, waardoor met steun van de gemeente uw winkel nog verder tot bloei kan komen. U kunt de stukken ook online terugvinden op de site van KVB Boekwerk en op Mijn KBb.