Amsterdam, 11 januari 2021

Geachte lezers in het Kabinet, in de Tweede Kamer, in heel Nederland,

Lezen biedt ontsnapping, troost en – vooral nu – hoop. Dat we door een ongekende crisis gaan, daarvan zijn we ons allemaal bewust. En dat het langer gaat duren dan we allemaal hoopten, is nu ook duidelijk. Daarom doe ik een dringend beroep op u.

Schrijvers, uitgevers en boekverkopers willen allen helpen om Nederlanders perspectief te bieden. Want we komen door deze crisis heen, maar we moeten elkaar wel bijstaan. En een boek geeft kennis en inzicht, maakt toleranter en voedt onze geest. Verhalen zijn belangrijker dan ooit.

Maar de boekhandels zijn dicht. De sluiting leidt tot scheefgroei: online retailers maken een ongekende groei door. De verwachting is dat deze ontwikkeling het einde kan inluiden van ons rijke netwerk van boekhandels, uniek in de wereld. Wellicht denkt u: maar je kunt toch online boeken kopen? Vraag u dan af: is dat hetzelfde als boekverkopers die individueel advies geven en bijdragen aan de bestrijding van leesachterstanden, de aantrekkelijkheid van winkelstraten, de kenniseconomie en de leescultuur? Helpt het debutanten aan publiek? Wat voor land willen we zijn na de lockdown?

Mijn organisatie vertegenwoordigt bijna 1.500 winkels die boeken, kranten en tijdschriften beschikbaar maken in dorpen en steden. Zo essentieel als de kaasboer is voor de boterham, zo essentieel is de boekhandel voor onze geest. Mijn oproep aan u allen is: geef de Nederlanders hun boekhandel terug, juist nu. Onze buurlanden kiezen ervoor hun boekhandels open te houden. Natuurlijk willen ook wij het allerliefste open, op zijn minst met een afhaalloket.

Maar als dat nu niet kan, dan zullen de boekhandels, zodra er weer enige bewegingsvrijheid is, doen wat zij het liefste doen: verhalen onder de mensen brengen. Verhalen van schrijvers uit Nederland en daarbuiten, romans en spannende boeken, kinderboeken voor alle leeftijden, kookboeken, biografieën en boeken over hoe-overleef-ik-deze-crisis.

Deze crisis overleven, dat is nu ons kernprobleem. In april 2020 waarschuwde ik voor sluiting van 1 op de 3 boekwinkels bij aanhoudende crisis. Het zorgde voor een schokgolf in het land. Dit gevaar is niet geweken, het is zelfs reëler dan ooit, al blijf ik vurig hopen dat ik ongelijk had. Boekverkopers leven niet van subsidie, zij zijn retailers, met doorlopende vaste kosten, bancaire verplichtingen en het uitblijven van huurcompensatie. Dit alles bezorgt veel boekverkopers slapeloze nachten, juist omdat het perspectief ontbreekt.

Daarom is mijn oproep: laat zien dat u geeft om een geletterd land. Neem een voorbeeld aan de landen om ons heen. Verhalen, informatie en ontsnapping zijn nu voor velen hoognodig. Dat gaat op voor alle culturele sectoren. Die worden echter al geholpen met leningen en steunmaatregelen waarvoor boekhandels niet in aanmerking komen. U kunt hier het verschil maken, uw geloof in het geschreven woord kan de boekhandel in leven houden. Mits u een daad stelt.

Mijn oproep aan alle lezers: vind uw boekverkopers en bel, app, mail of bestel via hun website: ze staan voor u klaar. Zij helpen u aan nieuwe en verrassende schrijvers, adviseren u en geven verstrooiing. U allen kunt zorgen dat ons prachtige landschap van boekhandels, voor iedereen dichtbij en liefst op loopafstand, ook na de lockdown nog bestaat.

Met vriendelijke groet,

Anne Schroën
Directeur Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond U.A.