Amsterdam, 20 maart 2020

Beste boekverkopers,

Ieder van ons verkeert in onzekerheid over wat de toekomst brengt. Wat dat betreft geldt voor ons allemaal dat er nu meer vragen dan antwoorden zijn. Ikzelf schrijf dit bericht vanaf mijn huisadres, en het voelt vervreemdend om geen leden te bezoeken. Mijn vier kinderen werken thuis aan school en mijn partner houdt het hoofd koel als zzp-er. En toch, deze tijd brengt ook veel hartverwarmende berichten. Want hoewel velen van jullie druk aan het werk zijn, vlak niet uit welk effect jullie voortgaan als ondernemers heeft op jullie naaste omgeving. Jullie partners en gezinnen, jullie medewerkers, jullie klanten en ook alle collega’s in de branche. We hebben allemaal gekozen voor een mooi vak waarmee we bijdragen aan de Nederlandse samenleving.

En toch… ook jullie lopen financiële risico’s met alle lopende verplichtingen, salarissen en huursommen. Ik hoop dat jullie je realiseren dat ook jullie belangen dezer dagen op alle podia onder de aandacht worden gebracht. Marieke en ik werken stug door, en onze collega Diane hoedt over de financiën. Omwille van de economische zaken en het belang van het behouden van liquiditeit, geef ik hieronder enkele adviezen voor de situatie van dit moment.

Voor hen die inmiddels de winkel hebben gesloten, of daarover aarzelen: volg jullie hart. We horen uit de verhalen dat het jullie heel zwaar valt om hierover na te denken. Geen wonder, want het ondernemerschap zit in jullie bloed. Het doorbreken van die vanzelfsprekendheid door de deur te sluiten, is een hele zware opgave. Echter, als er redenen zijn zoals zorg voor medewerkers, besmetting in het team, nauwelijks klantenbezoek, is het een reële overweging. Ik adviseer jullie met nadruk de berichtgeving op de site van de overheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19) te volgen.

Graag besluit ik deze persoonlijke noot met een mooi initiatief: #ikleesthuis. De CPNB heeft sinds vorig weekend met man en macht gewerkt aan een landelijke campagne, waaraan alle collectieve partijen bijdragen. Gebruik het graag voor al jullie online uitingen, zoals velen van jullie al doen. Ik zie met trots veel posts voorbij komen, dat maakt eens te meer duidelijk dat boekverkopers vindingrijk en creatief zijn.

Blijf gezond en ga zo voort!

Anne Schroën

 

Enkele suggesties

Liquiditeit -> focus op uw cash. Bewaak zoveel mogelijk welke verplichtingen u aangaat en beperk uw verplichtingen zo veel mogelijk.

Aanvoer nieuwe titels -> houd uw winkel actueel, en let op uw actuele aanbod. Het CB levert nog nauwgezet en op alle doordeweekse dagen.

Uitstel vragen aan crediteuren -> vraag zoveel mogelijk uitstel van betaling, bij verhuurder en andere partijen. Bevestig deze afspraken schriftelijk.

Omzetontwikkeling -> de praktijk brengt ons verhalen van plussen en forse minnen. Indien mogelijk horen we graag hoe het u vergaat om een goed beeld te houden, u kunt deze info mailen naar verhoeven@boekbond.nl

Relevante websites over corona -> zie hieronder

Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/corona/

CB: https://www.cb.nl/nieuws/informatie-over-corona

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

RIVM Actuele informatie: https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

RIVM Algemene informatie: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/content/coronavirus

Online presence -> denk aan het inzetten van de campagne #ikleesthuis en maak er overal gebruik van. Zie ook de toolkit van de CPNB.

Extra handen –> mobiliseer indien nodig vrijwilligers en andere hulptroepen, vraag of men deelt dat u aan huis levert, organiseer afhaalbalies, wees creatief!